Teknikk-kurs på Lillehammer

Helgen 4. - 6. november 2011 arrangerte Norsk folkedraktforum teknikk-kurs for sine medlemmer på Lillehammer, nærmere bestemt Birkebeineren Hotell & Apartments. Det ble gjennomført kurs i Tamburering og Applikasjon med leggsaum.

16 håndverksinteresserte deltok på kursene. Bjørg Hovland holdt kurs i Applikasjon med leggsaum og Else Johnsrud kurset oss i Tamburering. Etter innsjekking fredag ettermiddag, ønsket leder i Nff, Helga Reidun B. Nesset alle velkommen til kurshelg på Lillehammer. Etter middag startet kurset, som varte utover kvelden.

Lørdag, etter første kursøkt, besøkte vi Maihaugen der vi ble ønsket velkommen av museumskonsulent Kirsti Krekling. Hun åpnet døren til det «aller helligste», tekstilmagasinet og viste oss et fint utvalg av broderte votter og vanter, silkesko, lauslommer og silkeluer. Alle fikk, iført hvite hansker, ta på gjenstandene hun hadde plukket fram. Stor begeistring


Else Johnsrud med tamburert tørkle.    Foto: Helga Reidun B. Nesset

Else Johnsrud med tamburert tørkle. 
Foto: Helga Reidun B. Nesset

Etter lunsj orienterte Inger Smedsrud fra Senter for Immateriell Kulturarv - SIKA - Norsk handverksutvikling - NHU, om SIKA og NHU sitt arbeid med å ivareta og videreføre håndverket som en del av den immaterielle kulturarven. Smedsrud er leder for Sekretariatet for små og verneverdige fag – SSV, og kunne fortelle at bunadtilvirkerfaget også hører med til de små fagene. Hun informerte om Håndverksregisteret og oppfordret Nff sine håndverkere til å stå i dette registeret. Videre informerte hun litt om fagutdanning og behovet for gode lærebedrifter. Om ettermiddagen fortsatte kursene, og etter middag samlet vi oss til en bildepresentasjon fra en stor folkedraktutstilling i Bratislava 2011. Kathrine Bringsdal deltok som representant for Norges Husflidslag. Hun reiste ned og stilte ut kvinne- og mannsbunader fra flere steder i Norge. Vi var heldige og fikk se flotte bilder av drakter fra Norge og Slovakia.

Søndag var det kursavslutning, og etter lunsj dro alle hver til sitt med ny kunnskap om teknikker brukt i folkedraktene våre. Takk til gode kursholdere for undervisning, utstilling av gjenstander og fine bilder av folkedraktplagg der teknikkene har vært brukt. Takk også til Mona som hadde forberedt en flott helg på Lillehammer.


Kursdeltagerne på besøk i tekstilmagasinet   på Maihaugen. Foto: Bjørg Hovland   

Kursdeltagerne på besøk i tekstilmagasinet  
på Maihaugen. Foto: Bjørg Hovland