Referat ”Nordisk draktseminar 2015”

Tekst: Inger Petersen Foto: Anny Strand

Søndag 9. august møttes 40 forventningsfulle deltagere til nordisk draktseminar 2015 i Bergen.

Referat ”Nordisk draktseminar 2015”

Søndag 9. august møttes 40 forventningsfulle deltagere til nordisk draktseminar 2015 i Bergen.

Mandag 10. aug. Gikk vi om bord i båten Njord og vi ble med på en flott tur inn Sognefjorden til Flom.

Camilla Rossing holdt et innledningsforedrag om symboler i europeisk kunsthistorie.

Bjørg Hovland holdt et flott foredrag om drakt og landskap.

På båtturen ble vi kjent med hverandre, det er let å komme i kontakt med hverandre når det er strikketøy, søm og brikkevev som foregår.

Fra Flom gikk turen videre med buss over fjellet til Fagernes. Med en stopp ved Borgund stavkirke.

Tirsdagen 11.aug. Startet med et foredrag av Mikkel B. Tin. Metallbeslåtte belter: historikk og symbolikk

Senere på dagen var det Museichef och dr. Håkan Liby som snakket om livet, döden, dräkten – Dräktens variation i livssyklen, speglad i Hälsinglands folkliga dräktskick.

Anna-Maja Bäckmann fra Finland snakket om folkelig tröja, som ble kommunens symbol.

Onsdag 12. aug. Var det museumsinspektør Inge Christiansen sin tur. Hennes foredrag var timeglass, hjerter og kors. Symboler i 1800 talls dåpstøy.

Fra Island var det Gudrun Hildur Rosenkjær som fortalte om symboler i Islanske folkedrakter.

Førstekonservator Bjørn Sverre Hol Haugen ph.d. foredrag draktpraksiser på 17 og 18 tallet – og hvordan få tilgang og kunnskap om dem.

Fra Sverige var det Fil. dr. Ulla Centergran som holdt foredrag. En grön rand för skogen och en blå rand för älven – om de svenska bygdedräkternas symbilvärld.

Torsdag 13. aug. Dosent Leena Valkeapä sitt foredrag bar tittelen folkedrakt, symbol och varumärke.

Anna-Margreth Jonsson fra Danmark hadde det siste av di flotte foredragene med krone, fletter, bore og flettetøj – sort hue med guld. Symboler hos almuens brude i 1750-1870.

Det var kaffepauser hvor det var god tid til mange samtaler. ”Speakers corner” var en viktig del av dagens program. Mange små foredrag, silkeproduksjon i Sverige, skautefelling fra Hardanger, nye bøker, snippekufte fra Telemark, brudekrone fra Møn og huldreduken fra Sogn.

Det var også en liten minimesse hvor det var mulighet for å handle silkeskjerf, søljer, bånd, bøker, silkestoffer og kniplinger i sølv og gull.

Kl.15.00 var alle deltagerne bunadkledde, og turen gikk med buss til Reinli stavkirke. Sol og vær! Der var det et lite ”tablå” om barnedåp fra 1815. Det var prest i sort prestekjole og messe og salmer. Det ble en høytidlig og stille forsamling.

Deretter ble det mye fotografering, litt av en utfordring for fotografen og få alle stilt opp til gode bilder.

Torsdagen ble avsluttet med festmiddag, og 60 bunadkledde deltagere fra Danmark, Sverige, Finland, Island og Norge. Magny Karlberg hadde fine minneord om Aagot Noss og med takk for alt arbeid og kunnskap vi har glede og nytte av.

Etter 4 intense dager var det tid for avreise. Den ble avsluttet med lunsj på Hadeland glassverk og en flott utstilling av Kaffe Fasett.

Det vil i etterkant bli gitt ut en rapport fra alle foredragene.

Inger Petersen


Foto: Anny Strand