VEL BLÅST

Årsmøtet 2008 med fagseminar ble en innholdsrik og interessant opplevelse for de 27 medlemmene i Norsk folkedraktforum som hadde tatt turen til Mosjøen helga den 28. - 30. mars. De aller fleste deltagerne kom enten med fly eller tog og startet helgen med lunsj på Fru Haugans Hotell fredag formiddag.

Etter lunsjen gikk deltagerne i samlet flokk til Vefsn museum, Jacobsenbrygga hvor Jorunn Vrålstad og Rønnaug Tuven ved Vefsn museum hadde satt opp en draktutstilling. Damene hadde vært i museets tekstilmagasin der de hadde plukket fram diverse draktdeler fra området. Dette hadde de satt sammen til en flott utstilling som bestod blant annet av ”dåpskeper”, kjoler, luer, trøyer og noe mannstøy.

I etasjen under var det satt opp en skinnfellutstilling med bilder av ulike trykkblokker. Mannen bak trykkblokkene er Trygve Kivijervi på Nesna. Han kopierer gamle trykkblokker fra Rana museum.

I museumsbutikken i første etasje gikk handelen fort unna før vi gikk tilbake til hotellet for å få kaffe, og få på oss tykkere tøy. 

En 25 minutters spasertur gjennom Mosjøen sentrum til Dolstad kirke var forfriskende. Vel fremme ved kirka ble vi møtt av Kjell Jacobsen som fortalte historien om Dolstad kirke fra den ble innviet i 1735 og fram til i dag. Vi rakk også en liten tur innom Vefsn museum før vi gikk tilbake til hotellet og middag.

Etter middag på Fru Haugans Hotell hadde medlemmene mye å diskutere i medlemmenes time.

Lørdag etter frokost møttes vi i hotellets hage hvor direktør ved Helgeland museum, Hans Pedersen, ventet på oss. Han geleidet oss gjennom den kjente Sjøgata og fortalte om dens historie. Turen gikk forbi direktørens bolig og endte opp på Jacobsenbrygga.

Tilbake på hotellet snakket Åse Floan Steinrud om ”lugger”, et nordnorsk fottøy, og viste fram ulike varianter og måten de ble laget på.

Jorunn Vrålstad hadde foredrag om sjøklær, hvor hun tok for seg fiskerens garderobe. Hun hadde kledd opp en dukke i ”lofottrøye”. Denne trøya har aner helt tilbake til middelalderen. Videre fortalte hun om den hvite tova ullvotten som hadde tommel på begge sider, og om skinnbuksa som til å begynne med gikk bare til kneet. ”Skinnstakken” var sjømennenes jakke og på hode hadde de ”rauhuve” under skinnhatten. Alle skinnplaggene var satt inn med tran og tjære, fortalte Jorunn, og vi kan bare forestille oss hvordan det må ha luktet.

Møtedeltagerne kledde seg så i sine rekonstruerte bunader og gjorde seg synlige i Mosjøen sentrum. Etter en times vandring med diverse butikkbesøk og en spontantur med hest og kjerre, gikk turen tilbake til hotellet og en enkel bunadpresentasjon.

Festmiddagen ble servert på Fru Haugans Hotell, der betjeningen hadde dekket et nydelig festbord og hvor maten var utsøkt. Før måltidet ble vi underholdt av Leirfjordstrykeran som var barn fra kulturskolen i Leirfjord. 
Til middagen var også en representant fra kommunen invitert. Formannskapsmedlem Johanne Skjølberg kom og var samme med oss. Hun holdt en velkomsttale til medlemmene i Norsk folkedraktforum hvor hun presenterte Mosjøen og ga tydelig utrykk for det viktige kulturarbeidet som Norsk folkedraktforum gjør. Hun ønsket oss hjertelig velkommen tilbake til Mosjøen.

Etter årsmøtet søndag kom Åsa Elstad og holdt foredrag om ”Trekk fra nordnorsk tekstil- og drakthistorie”. Dette var et meget interessant foredrag hvor hun tok for seg den tidligere mann og kvinnes vanlige klær, og i tillegg det samiske tøyet. Hun viste blant annet til drakttegninger tegnet av Iver Anker Heltzen fra Rana i 1834.

Etter lunsj var det tid for hjemreise. 

 

Etter en innholdsrik og velregissert helg i Mosjøen må vi få takke alle på Fru Haugans Hotell som la alt til rette og fikk oss til å føle oss hjemme. Den aller største takken går til vår lokale representant, Jorunn Vrålstad som virkelig har gitt oss en uforglemmelig helg.