Høstseminar i Norsk folkedraktforum på Norsk Folkemuseum

Helgen 12. - 14. oktober ble det holdt høstseminar på Norsk Folkemuseum i regi av Norsk folkedraktforum. Hovedtema for seminaret var bomull.

Helgen på Folkemuseet startet med besøk i de ulike verkstedene fredag ettermiddag. Der fikk deltagerne også en orientering om Akerdrakten av Anette Solberg.
Kvelden fortsatte med omvisning i den faste utstillingen ”Folk og klede - skikk og bruk” og ”Norske folkedrakter – sett med kunstnarauge”. Aagot Noss var omviser og fortalte om de ulike draktene i utstillingen. Noe over 30 deltagerne fulgte entusiastisk med.

Lørdag morgen startet med en orientering om Kulturminneåret 2009. Pål Giørtz fra Norges kulturvernforbund presenterte organisasjonen og kulturminneåret.
Noen av NFF sine medlemmer hadde tatt med ulike draktdeler og bilder av plagg i bomull. Både folkedraktplagg og nye bunadsdeler ble presentert.
Etter lunsj, som ble servert på ”Hemma hos”, holdt Katrine Bringsdal et spennende foredrag om bomullshandel og bomullsstoff brukt i folkedraktene. Katrine tok for seg bomullsproduksjon i ulike land samt bruken av bomullsstoffer i våre folkedrakter. Hun viste lysbilder av ulike folkedraktplagg som hun hadde vært med å registrere. Dette var særlig trykte bomullsstoffer.  
Kari Norheim fra Halden fortalte og viste bilder fra Haldens Bomuldsspinderi og Væveri, som hadde vært i drift fra 1813 - 1971. Hun viste bilder av ulike bomullsprodukter som fabrikken hadde produsert. I tillegg hadde hun med prøvebøker over bomullsstoffer fra fabrikken.
Så var det tid for kaffepause med ”noggo attåt”. Mange av deltagerne valgte å ta med kaffen ut i det nydelige høstværet som var på Folkemuseet. Etter kaffen viste May Britt Lundevall fram ulike trykte bomullsstoffer som hun hadde med seg for salg.  
Etter lørdagens mange foredrag valgte de fleste deltagerne å spasere ut til Restaurant ”Lanternen” hvor det ble servert middag.

Søndag morgen, en innledning ved Torunn Sundli om ”dei rekonstruerte bunadene si framtid”. Her hun tok for seg rekonstruksjonsarbeidet med Orkdalsbunaden. Videre sendte hun ut spørsmål som: ”hva skal vi kalle bunadene våre?”, ”bunadens fremtid – har den noen?” og ”hvorfor skal vi beskytte bunadene våre?” Disse spørsmålene ga deltagerne noe å tenke på og diskusjonen gikk livlig blant våre medlemmer. 
Margot Sollie og undertegnede hadde et innlegg om prøvenemndsarbeid og lærlingeordningen. Her ble det fokusert på å ta inn lærlinger i bunadtilvirkerfaget, tilskudd til lærebedrifter og lønn til lærlinger. 
Etter kaffepausen kom Eivind Falk fra Norsk handverksutvikling på Maihaugen og holdt et foredrag om Sekretariatet for små og verneverdige fag og håndverksregisteret. Videre fortalte han om stipendiatordningen som sekretariatet har og oppfordret bunadtilvirkerne til å vise interesse. 
Heidi Fossnes fra magasinet Bunad presenterte det nye bladet som kommer ut nå i oktober.
Helga Reidun, leder i Norsk folkedraktforum oppsummerte helga og takket Anne Kristin Moe fra Norsk Folkemuseum som var vår støttespiller på museet hele helga. 
Anne Kristin møtte oss tidlig hver morgen og var med oss hele dagen, hun gjorde en meget god jobb og var en fin og positiv støttespiller.
Tusen takk til Anne Kristin.


Foto og tekst: Mona Løkting

Foto og tekst: Mona Løkting