Fagdager i bunad og folkedrakt 2017, med tema sølv.
Fagdagene ble også i år arrangert på Fagernes 28. og 29. august. 140 bunad interesserte var samlet til to dager med foredrag, debatt, utstilling, brudepåkledning og masse «mingling». Tema for fagdagene i år var sølv, og Norsk institutt for bunad og folkedrakt hadde satt opp en fin utstilling av sølvarbeider.
Mange deltagere kom allerede søndag ettermiddag, og som et uformelt tilbud til disse, var det samling på Scandic Hotell Valdres der det ble presentert bunadsrelatert informasjon. Det offisielle programmet startet mandag formiddag, og etter lunsj på hotellet samlet deltagerne seg i hotellets foredragssal, der arrangørene og Fylkeskultursjef, Kyrre Dahl ønsket velkommen.
Dagen på hotellet fortsatte med foredrag og paneldebatt.
Lori Talcott holdt et interessant foredrag om sølv, der hun dro inn både symboler og bruk av sølv, i historisk sammenheng. Advokat Astrid M. Lund holdt et foredrag om opphavsrett. Hun kom inn på flere lover og paragrafer som kan være aktuelle når det gjelder både eierskap og markedsføring av bunader. Både markedsføringsloven og åndsverksloven, og skjæringspunktet håndverk og kulturarv ble belyst.
Dagen fortsatte men en interessant paneldebatt der to politikere og to bunadprodusenter deltok. Her ble blant annet opplæring, støtteordninger, produksjon og momsgrenser debattert. Det ble stilt spørsmål og kommentarer fra salen som debattantene måtte svare på. Til middag, som ble servert på Scandic Hotell Valdres, kledde deltagerne seg i bunad. Underholdningen stod Marit Karlberg og Frank Rolland for. Det ble servert koldtbord og praten gikk lystig rundt bordene.
Tirsdag samlet deltagerne seg på Valdres Folkemuseum der flere produsenter av bunadstoffer, sølv og annet bunadtilbehør presenterte sine varer. Vi fikk se kunstopping, og deltagerne fikk også prøve seg.
Ute i flere av husene på museet ble det presentert påkledning av brudedrakter fra ulike områder, og med spesielt vekt på sølv og brudekrone.
Produsenter av bunadsølv demonstrerte og viste fram sine varer, og det var mulighet til å kjøpe søljer og annet sølvarbeid.
Etter lunsj var det flere ulike foredrag som gikk parallelt, og som deltagerne hadde meldt seg på i forkant. Fagdagene 2017 ble avsluttet i det nye utendørs amfiet på museet ved at Camilla Rossing ved instituttet presenterte de bunadskledde «brudene».
Til slutt ble deltagerne ønsket vel hjem av direktøren ved museet, Ole Aastad Bråten.
«Fagdagene» er et samarbeid mellom Norges husflidslag, Noregs ungdomslag, Norsk institutt for bunad og folkedrakt, Studieforbundet kultur og tradisjon og Norsk folkedraktforum.
Foto: Mona Løkting