Fra Norsk folkedraktforums årsmøte og fagseminarhelg 2018

på Hønefoss

 

Fredag.
Vi startet fagseminaret med besøk på Ringerike museum hvor Frithjof Rudstaden ønsket oss velkommen fortalte om stedet, som tidligere hadde vært prestebolig og som er bygd på 1600 tallet.
Heidi Fossnes gav oss en innføring i ullbroderi på musselin etter et brudesjal fra Ringerike, og vi fikk prøve ut dette broderiet i praksis.
Mens vi broderte fikk vi en teaterforestilling med Asbjørnsen og Moe ved Ole Johnny Haugerud og Frithjof Rudstaden.

Museumsbestyrer Preben Johansen fortalte historien om to personer fra Ringerike som har gått inn i Norgeshistorien som begge hadde tilknytning til lokalene vi befant oss -prestefruen Anna Kolbjørnsdatter og Jørgen Moe.

Videre gikk turen til skinnlåven hvor vi fikk omvisning og anledning til å handle.

Vi avsluttet formiddagens program med besøk i Norderhov kirke fra 1170, hvor Fritjof Rustaden fortalte kirkehistorie fra Ringerike, viste oss kirken, og tok oss med ned i krypten under kirken.

Etter middag på Gran hotel Hønefoss, som var vår base for helgen, informerte Solveig T. Grinder fra Norges Husflidslag om nominasjon av den Norske bunadbruken til UNESCO sin liste over immateriell kulturarv.

Videre samme kveld fortalte Kjærsti Gangsø fra Studieforbundet kultur og tradisjon om det å holde kurs gjennom en studieorganissasjon og hvilke støtteordninger som finnes. I tillegg til hvilke krav og plikter kursansvarlig har.

 

Lørdag

Draktutstilling på Ringerikes museum. Frithjof Rudstaden guidet oss gjennom utstillingen og fortalte om tidligere draktskikk på Ringerike og utviklingen i de lokale bunadene.

Senere på dagen kledde medlemmene seg i bunad og vi gikk gjennom Hønefoss sentrum i et lite bunadopptog. Frithjof Rudstaden fortalte litt byhistorie og om sammensetningen av byens byggestiler på torvet.

Etter en nydelig Lunch i brasseriet fengslet fikk vi foredrag av Lise Tallerås om dåpsklær i Vestfold og skikker rundt dåpen.

Tilbake på hotellet har Anne Guri Gunnerød fra kulturvernforbundet informerte, og vi har hatt en hyggelig lesestund med Frithjof Rudstaden.

Deilig festmiddag ble servert på Grand hotel Hønefoss, og etter middagen informerte Bodi Dago oss om en planlagt høsttur til Kirkenes og Øst Finnmark. Her fikk vi se bilder fra område, samt høre om hvilke opplevelser som venter oss i september.

 

 

Årsmøtet ble avholdt på søndag