Årsmøte og fagseminar i Utne 3-6 mars 2016

Et lite sammendrag. Vi var32 deltakere på seminaret og årsmøtet inkludert en observatør fra kulturrådet med frue. På perlekurset var vi 19 deltakere.

Torsdag 3.  

De fleste som ville være med på perlekurset ankom Utne hotell utover ettermiddagen.

På kvelden fikk vi en forsmak på hotellets førsteklasses servering.

 

 

Fredag 4.   Nydelig frokost på hotellet. 

Vi vandret bort til Hardanger museum hvor Hanne Yndestad hadde forberedt en gjennomgang av forskjellige perleteknikker.  Vi lærte å tre perler med både en og to tråder, hvordan man lager perlebånd og nett, hvordan man vever med, og hvordan man broderer med perler.

Til slutt fikk alle lage en klokkesko.  Vi rakk ikke å bli ferdige med skoen på kurset, men jeg regner med at alle kastet seg over den når de kom hjem og gjorde den ferdig.

Vi fikk kaffe, lefser og frukt som forfriskning underveis.

Vi vendte tilbake til hotellet og spiste lunch kl.15.00.

Etterpå dro vi igjen til museet.  Agnete Sivertsen gav informasjon om museet og viste oss rundt i bunad og hardangesømutstillingen.

I bunadutstillingen kunne vi se utvikling i hardangerbunaden.  Fra folkedrakt til dagens bunad.  Vi fikk også vite litt om hvordan bunaden har blitt brukt som kunstnerisk uttrykk og som politisk virkemiddel.

I hardangersømutstillingen fikk vi se de eldste eksemplene på hardangersøm og utviklingen frem til i dag.  Hardangersøm er blitt et begrep som er kjent langt utenfor landets grenser og har utøvere i mange land.

Middag på hotellet kl.19.00

Etter middag var det medlemmenes time på museet.  Flere saker ble drøftet:

Regionkontakter som kan representere styret lokalt og arbeide for lokal aktivitet.

Hvordan vil vi bruke vår tilbudte spalteplass i magasinet bunad?

Ellen Runderheim informerte om den planlagte studieture til Praha som skal arrangeres til høsten.

Inger Petersen fortalte om utviklingen i kartlegging av stoffleverandører.

 Lørdag 5

Etter frokost dro vi rett til Agatunet.  Vi fikk omvisning tunet av Guttorm Rogdaberg.   Han fortalte om historien til tunet og distriktet og om stedets betydning for den norske historien og om hvordan folk levde der i tidligere tider.

Vi fikk se lagmannstova og en flott draktutstilling av drakter fra Hardanger. 

Før vi forlot Agatunet ble vi servert en deilig kjøttsuppe, hardangerlefser og kaffe.

Tilbake igjen på Hardangermuseet ble vi vist skautefelling og skauting.  En tradisjon som museet har tatt tak i slik at det ikke skal gå i glemmeboken. Agnete Sivertsen var fortsatt vår guide på museet.

Museet har et prosjekt som har gått ut på å lære opp flere til denne teknikken.  Det har tradisjonelt vært profesjonelle skautefellere som har utført teknikken, og de som er igjen av disse begynner å bli ganske gamle.  Museet har dokumentert arbeidet deres, og nå har tradisjonsbærerne lært opp yngre krefter til å overta utførelsen av skautefellingen.

Vi fikk se gangen i arbeidet ved skautefellingen, hvilke redskaper som blir brukt og hvor omfattende arbeid det er å felle et skaut.

Vi fikk se hvordan skautet ble satt på og fikk vite mer om skautets opprinnelse og historie. 

Etter lunch var vi tilbake på museet og denne gangen var det bringeduker vi fikk se på.  Et hav av bringeduker var utstilt.  Fra de eldste, til de som blir brukt i dag.

Etter bringedukene fikk vi besøke tekstilmagasinet som rommet mange skatter.  På veien dit var vi innom museets avdeling for hardangerfeler og fikk vite litt om dem også, og om stedets spelemenn.

 

Før vi forlot museet gikk vi opp til museumstunet og fikk en liten omvisning der.

Vi ble tatt med inn i en av stuene og ble fortalt om kroting som er en måte å dekorere veggene på til høytidene.  Dette er en gammel skikk som var levende til utpå 1700 tallet eller til det ble piper på husene.  Dekorasjonene var både til pynt og til beskyttelse mot onde makter.  Vi fikk alle prøve oss på denne kunsten.

Tilbake igjen på hotellet kledte alle seg om til middag.  De fleste i bunad.  Det ble fortalt om hotellets historie før vi fikk servert en nydelig middag.  Etter middagen underholdt Frank Rolland med felespill.

Norsk folkedraktforums 20 års jubileum ble markert ved at Berit Bjerkem fikk overrakt blomster.  Hun var den eneste av de som var med i starten som var representert.

Etter middagen var det lotteri og mange av medlemmene hadde gitt flotte premier til det.

Søndag 6

Årsmøtet startet klokken 9 og vi var tilbake til lunch på hotellet kl.12.00