Årsmøte og fagseminar i Haugesund 2012

 

Norsk folkedraktforum arrangerte årsmøte og fagseminar i Haugesund 23. - 25. mars.

Etter innsjekking og middag på Hendersons City Hotel fredag, var resten av kvelden satt av til organisasjonen og medlemmene. Her ble det informert om aktuelle saker som organisasjonen ønsker å jobbe med, som for eksempel «Eidsvollsamlingen 1814», som skal markeres på Kulturminnedagen 2014. Det ble også orientert om muligheten til å få dokumentert praktiske tekstile håndverksteknikker gjennom Norsk handverksutvikling - NHU.  

Berit Bjerkem orienterte om Nordlek som skal holdes i Steinkjer 10. – 15. juni i år, med blant annet utstilling av småplagg som hodeplagg, sko og håndplagg. Videre ble det orientert om sommerutstillingen på Bjerkem som i år skal omhandle klesskikken fra 1700-tallet og frem til i dag. Det ble også vist papirdokker ikledd rekonstruerte bunader, som var et prosjekt Berit Bjerkem hadde hatt for Kulturskolen. 

Odd Arnfinn Tømmerholen informerte om problemer med å få tak i gode bunadsko etter at norske skoprodusenter legger ned bedriftene. Hans ønske var at medlemmene skulle innrapportere sine ønsker og behov til en skoprodusent. 

Bodil Enger fra Norsk institutt for bunad og folkedrakt orienterte om instituttet og ansettelsen av ny daglig leder, Stian Roland. Bodil Enger kunne fortelle at instituttet ønsket et nærmere samarbeid med Norsk folkedraktforum i fremtiden.

Kvelden ble avsluttet med en demonstrasjon med veving av roggeband med to grinder av Hanne Yndestad Aadland.

Lørdag fant vi fram til Karmsund museum i byens gamle meieribygning. Her fikk vi en flott orientering om draktskikken i Rogaland med hovedvekt på Ryfylke. Bunadsnemnda i Rogaland Ungdomslag ved Daghild Håvardsholm, Ragnhild B. Ødegaard og Eli Olsen ga oss et interessant foredrag om arbeidet de har gjort for å komme frem til de rekonstruerte draktene.