Norsk Folkedraktforum sitt høstseminar 2010 i Mandal

Helgen 5. – 7. november ble det holdt høstseminar i Mandal i regi av Norsk folkedraktforum. 
Med denne høstsamlinga ble det satt punktum for vandreutstillingen med draktdokkene.

Helgen i Mandal startet med besøk på Mandal Veveri, der vi ble vist rundt av Lisa Gustavsson. Hun gav oss en fin omvisning i veveriet hvor vi så på Jacquardvevene som vever de fine damaskstoffene til både duker og bunader. Hun kunne for øvrig opplyse at stoffer til rekonstruerte bunader kan bestilles i 6 – 12 eller 18 meters lengde etter ønske. 
Etter omvisningen var det mulig å handle stoffer i fabrikkutsalget, som for øvrig er åpent 1. fredag i måneden. 

Etter innkvartering på Solborg Hotell ble det servert middag, og deretter gikk turen til Vest-Agdermuseet hvor vi fikk omvisning av Kathrine Bringsdal. Hun gav oss en flott innføring i draktskikken i Vest-Agder og presenterte en fin utstilling i de gamle lokalene. Kvelden fortsatte med sosial samling og Helga Fahre Bergland viste ca 35 ivrige damer kunsten med å lage flosskant på diverse luer, votter og andre handplagg.

Lørdag morgen startet med en flott omvisning i Husfliden Mandal og ikke minst bunadavdelingen i butikkens 2. etasje. Her sto alle bunaddokkene utstilt, og siden dette var siste stopp for dokkeutstillingen, ble dokkene pakket ned og fraktet til Solborg Hotell der de ble satt opp igjen for aller siste gang. 

Etter lunsj presenterte Torild Fossnes bunaden som hun kaller Skjeggedalsdrakten. Deretter var det tid for gruppearbeid med tema, den immaterielle kulturarven. Norsk folkedraktforum ble stiftet i 1995, og 15 års jubileet ble markert med jubileumskake og en bildepresentasjon av forumets aktiviteter gjennom 15 år.

Søndag morgen var det avslutningsseremoni for dokkeutstillingen. De respektive eierne presenterte sine dokker og Norsk folkedraktforums leder, Helga Reidun B. Nesset overleverte en utstillingsrapport til hver enkelt. Dukkene ble pakket ned i sine kasser og klargjort for hjemreise. 

Heidi Fossnes orienterte om arbeidet i Magasinet Bunad, før Helga Reidun B. Nesset avsluttet seminaret og ønsket alle en fin tur hjem.


Tekst: Mona Løkting og  Signe Brunvoll              Foto:   Mona Løkting

Tekst: Mona Løkting og Signe Brunvoll            Foto:   Mona Løkting