Høsttur til Nederland med folkedrakter som tema

 

Norsk folkedraktforum hadde høsttur til Nederland 25. – 28. august 2011. Turen var for Nff sine medlemmer, og nitten draktinteresserte damer deltok. 
Andrea Tebbenhoff hadde sydd sammen et meget interessant og rikholdig program, der deltagerne fikk besøkte to områder hvor fortsatt noen kvinner går kledd i folkedrakt til daglig.

Turen startet på Schiphol flyplass ved Amsterdam der en innleid buss hentet oss og kjørte oss til hotellet i Amersfoort. Dette skulle være vår base under oppholdet i Nederland. Etter middag hadde Andrea et informasjonsmøte hvor hun viste bilder og fortalte litt om Nederland og hva vi hadde i vente de neste dagene.

Det første området vi kom til var Staphorst, der vi besøkte Aaltje Troost. Hun tok imot oss i sitt hjem og viste påkledning av drakt, med to av våre deltagere som modeller.


Her har vår modell fått på seg hodeplagg med “ørejern” til kirkebruk og høytid.

Her har vår modell fått på seg hodeplagg med “ørejern” til kirkebruk og høytid.


Påkledning av hodeplagg fra Spakenburg

Påkledning av hodeplagg fra Spakenburg


 

Aaltje Troost går selv kledd i drakt til daglig, noe hun tydelig var stolt over. Drakten består blant annet av en lue med påtrykte malingsprikker. Fargene på disse prikkene viser om brukeren er i sorg eller ikke. En kvinne som er i sorg ville kledd seg i lue med prikker i hvitt og ulike blåtoner, mens prikkene på luen til en kvinne som ikke bærer sorg ville ha flere farger som: rødt, gult, grønt og hvitt. Aaltje Troost hadde sluttet å trykke på tekstiler, men viste oss hvordan hun trykket med spiker eller knappenåler på blant annet brillehus.

I Museet Sprakenburg, som er et offentlig museum fikk vi en omvisning og mulighet til å se og ta på mange eldre draktdeler. Kvelden ble avsluttet med omvisning i en mølle, og middag i restauranten som lå ved siden av.

Søndag var avreisedag og bussen tok oss til Amsterdam og kanaltur på Amsterdams mange kanaler. Om bord i kanalbåten ble vi servert lunsj, mens bussen stod og ventet for å frakte oss trykt tilbake til Schiphol og fly tilbake til Norge.


Tre damer i drakt fra Spakenburg

Tre damer i drakt fra Spakenburg